Hij wilde een zuivelfabriek starten met een breed scala aan zuivelproducten

Hij wilde een zuivelfabriek starten met een breed scala aan zuivelproducten

In gesprek met ...

Niels Lekkerkerker

Directeur -
Lekkerkerker Group

Kun je iets vertellen over de ontstaansgeschiedenis van Lekkerkerker Dairy & Food Equipment?

Ons bedrijf is ontstaan vanuit de behoefte van Kees Lekkerkerker om een eigen zuivelfabriek in te richten. Eind jaren 80, begin jaren 90 had Kees een eigen kaasmakerij en hij wilde een zuivelfabriek starten met een breed scala aan zuivelproducten. Het budget was niet aanwezig om deze geheel in te richten met nieuwe machines en daarom koos hij ervoor om gebruikte, gereviseerde machines aan te kopen. Toen bleek dat de kwaliteit hiervan niet afdoende was, heeft hij een eigen werkplaats ingericht om deze machines naar zijn maatstaven te reviseren en te gebruiken. Dit was dan ook de onofficiële start van de machinefabriek.

Toen de eigen zuivelfabriek was ingericht kwam er vraag vanuit de markt naar gereviseerde machines en zodoende is hij hierin ook doorgegaan.

Toen halverwege jaren ’90 de business groeide, zijn we verhuisd naar het industrieterrein Lopik en werd in 1996 de machinefabriek officieel opgericht onder de naam Machinehandel Lekkerkerkerker BV.

|

"Van eigen zuivelfabriek tot machinefabriek: ontstaan uit noodzaak, gedreven door kwaliteit en passie voor revisie."

Hoe zie jij het toekomstpersepectief van Lekkerkerker Dairy & Food Equipment?

Het hergebruik van materialen en machines is vandaag de dag natuurlijk enorm belangrijk. Met het geven van een tweede (en soms wel derde) leven aan machines ziet ons toekomstperspectief er heel goed uit. Waar prijs en levertijd regelmatig de verkoopargumenten waren, zien we een omslag naar bedrijven die kijken of ze hun machines een verlengd leven kunnen geven. Want kwalitatief zijn de machines uit de jaren ’70 tot ’90 van een zeer hoogwaardig niveau en bedrijven willen deze machines graag nog behouden maar dan met een goede update. Door een compleet gereviseerde vergelijkbare machine te leveren en de oude terug te kopen, kan de klant gewoon doorproduceren en geven wij zijn machine een tweede leven ergens anders. Naast revisie doen wij ook veel handel in machines en kunnen wij vertrouwen op een heel breed netwerk van klanten en leveranciers en een sterk intern team qua kennis en kunde om dit voor elkaar te krijgen.

Daarbij hebben we een enorme opslagruimte c.q. showroom waar we de machines tentoonstellen.

 

Wat zie jij als grootste uitdaging voor de komende jaren?

Het aantrekken van technisch personeel, al klinkt dat tegenwoordig natuurlijk nogal cliché. Het aanbod vanuit de scholen is de afgelopen jaren erg afgenomen. Gelukkig zien we de instroom wel weer toenemen, alleen zal het nog een aantal jaren duren voordat het op het gewenste niveau is. Wij kunnen als bedrijf gelukkig wel een breed scala aanbieden qua technisch uitdagend werk, waardoor we interessant zijn voor zowel de starters als de meer ervaren mensen binnen de techniek. Geen dag is hetzelfde en tijdens revisie tref je altijd weer een mooie uitdaging aan. Naast het personeel is de internationale onrust natuurlijk ook een uitdaging voor ons als bedrijf. Wij doen meer dan 80% export en met meer dan 50 verschillende landen per jaar zaken. Oorlogen, schommelende valuta en rentestijgingen zijn allemaal zaken om rekening mee te houden.

“Ik ben een verbinder die kalm blijft in moeilijke situaties, waardeert teamwork en vrijheid, en altijd investeert in de toekomst bij Lekkerkerker!”

Niels Lekkerkerker - Directeur

Wat is jullie technisch specialisme?

Ons specialisme is om van een oude machine weer een compleet “nieuwe” te maken als het gaat om slijtageonderdelen, elektrabesturing, veiligheid en voedselveiligheid. Dit doen we voor zowel processing- als verpakkingsmachines binnen voornamelijk de zuivelindustrie. Wij hebben alle disciplines in eigen huis zoals engineering, programmering, kastenbouw, monteurs, verspaning, stralen, spuiten noem het maar op.

Hierdoor kunnen we werken met korte leadtimes en hebben we veel in eigen hand.

|

"Wij maken oude machines 'nieuw' met korte leadtimes en volledige interne controle."

Hoe typeer jij jezelf als ondernemer?

Ik word vaak gezien als een verbinder en iemand die het hoofd koel houdt in moeilijkere situaties. Ik werk graag met en aan een team, waarin iedereen even belangrijk is. Waarbij iedereen ook veel vrijheid krijgt om zelf keuzes te maken en het werk te verrichten. Daarbij is ondernemen verder groeien en investeren in de toekomst. Het is wat dat betreft nooit saai bij Lekkerkerker!

 

Wat doe je eigenlijk als je vrij bent?

Ik ben altijd erg sportief geweest en probeer dat nog altijd te zijn.

Dus ik sport zelf graag en ben daarnaast trainer en leider van een jeugdvoetbalteam. Het is een heerlijke aanvulling op het ondernemerschap. Ik probeer er in de avonden en weekenden zoveel mogelijk te zijn voor het gezin en vrienden.

Waarom werken bij Lekkerkerker Dairy & Food Equipment?

Omdat je hier iedere dag werkt aan het verder verduurzamen van de wereld door machines een tweede leven te geven. Op technisch vlak heb je altijd mooie uitdagingen en geen dag is hetzelfde. Daarnaast stellen wij ons als bedrijf flexibel op qua werktijden en vakanties en proberen we elkaar altijd te helpen, ook buiten het werk om. We zijn een fantastische groep van zo’n 80 collega’s die houden van hun werk en die graag met elkaar de week afsluiten met een lekker hapje en een drankje.

Actuele vacatureS

Vacature

Service engineer
Lekkerkerker Dairy & food equipment
Lopik
Lekkerkerker vrolijke medewerker bij voorraad l

Vacature

CNC draaier
Lekkerkerker Dairy & food equipment
Lopik
Lekkerkerker blije medewerker bij machine l

Vacature

Allround Revisie Monteur
Lekkerkerker Dairy & food equipment
Lopik
Lekkerkerker assemblage in fabriek l

Schrijf je in voor het laatste nieuws per mail

Links
Service
In samenwerking met:

Voor en door machinebouwers

Vul je contact gegevens in en wij vertellen je op welke manier jij kunt meebouwen aan dit platform.

WhatsApp contact
Kunnen we helpen?
Hallo,
Goed dat je even rondkijkt. Heb je vragen? Stuur anders gewoon even een berichtje via WhatsApp.