Onze machines voor eerlijk, ambachtelijk, kwalitatief en goed brood
In gesprek met ...
Ewout de Koning
Kun je iets vertellen over de ontstaansgeschiedenis van Kalmeijer?
Kalmeijer is in 1920 opgericht door Arnold Kalmeijer. Eerst werden er alleen koekjesmachines gemaakt. Na de Tweede Wereld oorlog dachten velen in het kader van de wederopbouw dat Nederland op het gebied van de broodproductie de Verenigde Staten van Amerika achterna zouden gaan en dat al het brood door broodfabrieken gemaakt zou worden. Kalmeijer was echter (naar achteraf bleek, terecht) van mening dat met het toenemen van de welvaart ook de interesse in eerlijk, ambachtelijk, kwalitatief goed brood zou toenemen. Kalmeijer begon daarom machines te maken waarmee de Nederlandse bakkers op een ambachtelijke maar efficiënte manier brood konden maken.
|
"Wij maken machines waarmee de Nederlandse bakkers op een ambachtelijke maar efficiënte manier brood kunnen maken."
Hoe zie jij het toekomstperspectief van Kalmeijer?
De interesse voor eerlijk, ambachtelijk, lokaal geproduceerd en kwalitatief goed voedsel blijft toenemen. Dit geldt voor bakkerijproducten in het bijzonder. Dus de toekomst ziet er goed uit voor Kalmeijer, in Nederland en de ons omringende landen, omdat wij als enige machines maken specifiek voor de ambachtelijke bakker.

Ewout de Koning - Directeur
Wat is jullie technisch specialisme?
Het ontwerpen en seriematig bouwen van (deegverwerkende) machines voor de ambachtelijke bakkerij.
|
"Wij staan graag naast de bakker."
Hoe typeer jij Kalmeijer als onderneming?
Kalmeijer is een no-nonsense bedrijf waar – heel globaal – 2 soorten mensen werken, enerzijds technische mensen en anderzijds bakkers. Wij staan graag naast de bakker en helpen hem met machines en know-how om zijn procesvoering te optimaliseren.
Waarom werken bij Kalmeijer?
Bij Kalmeijer heerst een informele sfeer. We betalen goed en nemen mensen graag zo snel mogelijk in vaste dienst. We zijn heel hands-on.
Wij maken uit het niets (van idee tot machine) technische oplossingen voor de bakkers in Nederland en daarbuiten. Je werkt dus niet aan een vaag product of ingewikkeld onderdeel waarvan je niet precies weet in wat voor toepassing het terecht komt, maar je werkt aan een eindproduct en ziet aan het einde van het assemblageproces de complete machines staan die we met z’n allen gemaakt hebben en waarmee de bakker zijn brood en koekjes gaat maken. Als extraatje kan je regelmatig brood meenemen uit eigen bakkerij, wanneer er machines getest zijn of er een demonstratie voor klanten is geweest. Heerlijk en eerlijk ambachtelijk brood.